E-Nadi: Berita UDA

SEPTEMBER 2019

  • THE TEAM

Editorial
Radziah Mohamed Fadzil
Mohammad Hazrell Baddaron
Nor Akmalia Husaini

Contributors
Nor Hanisah Kamaruzaman
Nor Akmalia Husaini
Noor Fazilah Md Isa

Creative & Images
Nor Akmalia Husaini
Akhmal Burhanuddin

Dalam edisi ini…

September 2019

UDA Anjur Majlis Pecah Tanah Bagi Projek Wakaf Seetee Aisah 2

Kredit : Nor Hanisah Kamaruzaman

Click Here

Rakyat Run 2.0 @ MUN

Kredit : Nor Akmalia Husaini

Click Here

UDA Cares – do good. feel good

UDA Menyantuni Anak-Anak Anugerah

Kredit : Noor Fazilah Md Isa

Click Here
#UDANews

UDA Anjur Majlis Pecah Tanah Bagi Projek Wakaf Seetee Aisah 2

Kredit: Nor Hanisah Kamaruzaman

Pada 21 September 2019, Bahagian Komunikasi Korporat Kumpulan dengan kerjasama UDA Land North Sdn Bhd (UDA Land North) telah mengadakan Majlis Pecah Tanah Projek Wakaf Seetee Aisah 2 di Wakaf Seetee Aisah, Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Majlis tersebut diadakan bagi memperkenalkan projek Wakaf Seetee Aisah 2 iaitu projek pembangunan bercampur tanah wakaf hasil usaha sama UDA Land North dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP).

Majlis tersebut telah disempurnakan oleh YB Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama). Turut hadir pada majlis tersebut ialah YB Dato’ Ir. Hj. Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman, Timbalan Ketua Menteri 1, Pulau Pinang, YBhg Dato’ Haji Abdul Malik Abdul Kassim, Yang DiPertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang, YBrs Encik Sr. Mohd Salem Kailany, Ketua Pegawai Eksekutif UDA yang baharu, barisan pengurusan kanan UDA dan MAINPP, wakil dari agensi perbankan dan firma guaman, pihak berkuasa tempatan, pengamal media serta tetamu kehormat yang lain.

Projek yang berkeluasan 7.32 ekar itu akan mula dibina pada suku ketiga (Q3) tahun 2020 dan dijangka siap sepenuhnya pada suku keempat (Q4) 2023. Pembinaan dibahagikan kepada 3 fasa, Fasa 1 –150 unit kediaman asnaf, Fasa 2 – 422 unit kondominium dan Fasa 3 – 35 unit lot kedai (strata) 4 tingkat, 1 blok bangunan pejabat 7 tingkat, surau serta dewan serbaguna.

Dalam majlis yang sama, satu Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) Bagi Pembiayaan Akhir Projek Tanah Wakaf UDA turut diadakan antara UDA dan Bank Muamalat Malaysia Berhad, Bank Islam Malaysia Berhad dan Bank Simpanan Nasional Berhad.

Barisan tetamu kerhormat turut berkesempatan melawat ke ruang pameran Wakaf Seetee Aisah 2 dan melihat scale model projek berkenaan sebelum menyertai sidang media. Program berakhir sekitar jam 2.00 petang itu dihadiri lebih 400 tetamu jemputan dan mendapat liputan berita dari pelbagai media.

#UDANews

Rakyat Run 2.0 @ MUN

Kredit: Nor Akmalia Husaini

Bersempena dengan Minggu Usahawan Nasional (MUN) 2019 syarikat perbankan Bank Rakyat tampil menganjurkan aktiviti Rakyat Run 2.0 di persekitaran Dataran MAEPS di Serdang pada 1 September 2019. Ini adalah kali kedua penganjuran Bank Rakyat selepas sambutan menggalakan pada edisi pertama dua tahun lalu.

Rakyat Run 2.0 dilepaskan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Dr Mohd Hatta Ramli tepat jam 7 pagi disertai oleh lebih 2,000 peserta mengambil bahagian pada edisi kedua larian tahun ini. Hanya dua kategori dipertandingkan iaitu 7km dan 3.5km bersempena dengan Minggu Usahawan Nasional yang bermula di dataran MAEPS.

Sebagai salah sebuah agensi dibawah Kementerian Pembangunan Usahawan (MED), UDA Holdings Berhad (UDA) turut tidak ketinggalan memberikan sokongan kepada agensi MED yang lain dengan menghantar wakil bagi larian tersebut.

Bank Rakyat selaku penganjur tujuan utama larian ini adalah untuk memupuk semangat dan gaya hidup sihat dalam kalangan peserta selari dengan matlamat pembangunan lestari iaitu kesejahteraan dan kesihatan yang lebih baik.

Lebih menarik acara terus meneruskan kesinambungan sambutan Maal Hijrah dan Hari Kebangsaan. Acara larian ini turut menawarkan hadiah wang tunai berjumlah hampir RM3,000 kepada tiga pemenang utama kedua-dua kategori.

#UDANews

UDA Cares – do good. feel good

UDA Menyantuni Anak-Anak Anugerah

Kredit: Noor Fazilah Md Isa

Pada 13 September yang lalu, sebuah program menyantuni anak-anak anugerah Keluarga Besar Norlina Alawi telah diadakan oleh Unit Jualan & Pemasaran (GSMD)  di Mahligai Qaseh, Cheras.

Kunjungan tersebut telah disertai oleh 18 orang staff GSMD dan pelbagai aktiviti telah dijalankan bersama anak-anak anugerah Keluarga Besar Norlina Alawi (KBNA) tersebut. Program ini secara tidak langsung telah memupuk kesedaran bahawa anak-anak anugerah ini tidak bahaya untuk didekati.

Antara aktiviti yang dijalankan semasa di Mahligai Qaseh adalah meraikan hari lahir (August Baby) anak-anak anugerah KBNA , finger food , solat jemaah bersama yang diimamkan oleh pelajar tahfiz, aktiviti permainan dan barbecue serta makan tengahari bersama anak-anak anugerah KBNA.

Selain itu, aktiviti mendekorasi ruangan dan memasak bagi menjalankan program tersebut dilakukan sendiri oleh staff-staff GSMD untuk meraikikan anak-anak anugerah tersebut. Bagi memeriahkan lagi kunjungan mereka, aktivti cabutan bertuah turut diadakan dan hadiah bagi aktiviti cabutan bertuah diberikan semasa penutup program tersebut.

Berberapa sumbangan berbentuk Mock-up cheque, barangan mandian dan keperluan asas telah diserahkan kepada pengasas Datin Norlina Alawi selaku pengasas Mahligai Qaseh sewaktu penutupan program.

#UDAEngage