E-Nadi: Berita UDA

OGOS 2019

  • THE TEAM

Editorial
Radziah Mohamed Fadzil
Mohammad Hazrell Baddaron
Nor Akmalia Husaini

Contributors
Nurul Hidayah Md Ami
Nor Hanisah Kamaruzaman

Creative & Images
Nor Akmalia Husaini
Akhmal Burhanuddin

Dalam edisi ini…

Ogos 2019

Taklimat Sistem Pengurusan Anti – Rasuah (ABMS)

&

Akta Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia

Kredit : Nurul Hidayah Md Ami

Click Here

UDA Cares – do good. feel good

Warga Angsana Seremban Gotong-Royong di Surau 

Kredit : Nor Hanisah Kamaruzaman

Click Here

UDA Dekati Para Usahawan @ Minggu Usahawan Nasional (MUN) 2019

Kredit : Nor Hanisah Kamaruzaman

Click Here
#UDANews

Taklimat Pengurusan Sistem Anti-Rasuah (ABMS)

&

Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Kredit: Nurul Hidayah Md Ami

Pada 5 Ogos 2019, Jabatan Integriti UDA telah menganjurkan satu sesi taklimat di ibu pejabat UDA bersempena dengan perlaksanaan pensijilan MS ISO 37001:2016 Anti-Bribery Management System (ABMS) untuk UDA Holdings Berhad dan anak syarikat.

Taklimat telah disampaikan oleh Encik Abd Razak B Abu Bakar, yang merupakan salah seorang konsultan dari INTEGRITI. Beliau menekankan bahawa dengan adanya pelaksanaan ABMS di UDA, pelbagai polisi dan prosedur akan dihasilkan dan boleh digunapakai sebagai sistem kawalan terhadap aktiviti rasuah bagi membantu organisasi melaksanakan sistem pengurusan yang lebih efektif dalam mencegah, mengesan dan menangani rasuah.

Selain daripada itu, Jabatan Integriti juga menjemput Puan Siti Zakiah Che Man, Penolong Kanan Pesuruhjaya, Bahagian Pemeriksaan dan Perundingan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyampaikan taklimat berkenaan Akta SPRM Seksyen 17A pindaan 2018. Melalui pindaan akta ini, sesebuah organisasi akan dipertanggungjawabkan sekiranya terdapat kakitangan yang terlibat dengan kesalahan rasuah.

Turut hadir dan memberi sokongan ialah Pemangku President/Ketua Pegawai Eksekutif UDA Holdings Berhad, Tuan Hj. Zahrin B. Zakaria, Puan Nor’afiza Bt Saim, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif, barisan pegawai dari Institut Integriti Malaysia (INTEGRITI) serta barisan pengurusan tertinggi UDA Holdings Berhad.

 

#UDANews

UDA Cares – do good. feel good

Warga Angsana Seremban Gotong-Royong di Surau

Kredit : Nor Hanisah Kamaruzaman

Pada Julai 2019, Bahagian Komunikasi Korporat Kumpulan (GCCD) telah memperkenalkan kempen UDA Cares – do good. feel good. Kempen yang menggalakkan warga kerja UDA untuk menjalankan aktiviti kemasyarakatan ini adalah kesinambungan penambahbaikan aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) UDA – UDA Cares yang telah mengetengahkan empat tunggak utama dan beberapa garis panduan baharu.

Kempen UDA Cares do good. feel good. memberi peluang kepada warga UDA menjalankan aktiviti CSR secara berkumpulan mengikut bahagian, jabatan dan anak syarikat masing-masing.

Pada 18 Ogos lalu, Angsana Seremban telah bergotong-royong mengecat dan membersihkan Surau Gedong Lalang 162, Ampangan, Seremban sebagai inisiatif UDA Cares – do good. feel good syarikat mereka. Kira-kira 10 kakitangan dari Angsana Seremban telah terlibat secara langsung dalam aktiviti tersebut. Warga kerja GCCD turut turun padang bagi menyumbang tenaga.

Program yang mendapat sambutan baik dari ahli jawatankuasa surau serta penduduk tempatan itu meliputi mengecat keseluruhan dinding surau, bilik air serta pagar surau. Peserta dan penduduk yang hadir turut diberi pemeriksaan rawatan secara percuma sebelum aktiviti bermula.

Aktiviti seumpama ini bukan saja menggalakkan kesukarelawanan dalam kalangan pekerja tapi dalam masa yang sama dapat mengukuhkan ukhuwah antara anak syarikat dan penduduk sekitar selain meningkatkan imej syarikat.

Program UDA Cares anjuran anak syarikat, Angsana Seremban ini telah berlangsung pada jam 10.00 pagi sehingga jam 2.00 petang itu turut disertai YB.

#UDANews

UDA Dekati Para Usahawan @ Minggu Usahawan Nasional (MUN) 2019

Kredit : Nor Hanisah Kamaruzaman

Pada 29 Ogos yang lalu, Kementerian Pembangunan Usahawan (MED) telah menganjurkan Minggu Usahawan Nasional (MUN 2019) bertempat di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS).

Program yang telah disempurnakan YB Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof, Menteri Pembangunan Usahawan itu diadakan selama empat hari bermula 29 Ogos hingga 1 September 2019. Majlis perasmian yang diadakan pada hari pertama program berkenaan turut dihadiri Tn Hj Zahrin Zakaria, Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan UDA, Datuk Nordin Murat, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Projek Khas UDA, Tn Hj Hishamuddin Mon, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Perkhidmatan Korporat UDA.

Sebagai agensi di bawah MED, UDA Holdings Berhad (UDA) bersama agensi-agensi lain menyertai program tersebut dengan membuka gerai pameran serta menganjurkan aktiviti bagi menarik lebih ramai penyertaan pengunjung.

Bahagian Komunikasi Korporat Kumpulan (GCCD) telah menyelaraskan gerai pameran yang mengetengahkan pelbagai informasi mengenai UDA dan anak syarikat di Dewan A, MAEPS. Di gerai jualan yang sama, UDA turut membuka peluang kepada usahawan untuk mendaftar sebagai pembekal (vendor) UDA secara atas talian.

Pengunjung yang berminat turut berpeluang mendapatkan maklumat lanjut mengenai hartanah UDA serta mengisi boring pendaftaran. Khusus kepada usahawan, mereka turut berpeluang mendaftar dan mendapatkan informasi mengenai Malaysian Grand Bazaar (MGB) di Bukit Bintang City Centre.

Di luar dewan pameran, UDA menyediakan aktiviti riadah khusus buat kanak-kanak di ruang ‘Kids Zone by UDA Holdings Berhad’. Antara aktiviti yang terdapat di ruangan tersebut adalah permainan Play Station 4, Beyblade, Giant Jenga, Giant Snake & Ladder, Electric Car Unit, Kids Session & Colouring Sessions with Ejen Ali serta Cosplay Appearance.

MUN 2019 adalah kesinambungan bagi Dasar Keusahawanan Nasional 2019. Program yang julung kali diadakan ini telah melibatkan lebih dari 3000 usahawan serta 300 gerai jualan sekaligus seiring dengan objekif penganjuran kementerian dalam memperkasakan para usahawan di Malaysia.

Motivational Quote