E-Nadi: Berita UDA

MAY 2019

 • THE TEAM

Editorial
Radziah Mohamed Fadzil
Mohammad Hazrell Baddaron
Nor Akmalia Husaini

Contributors
Nur Khairunnisa Zolkifli
Muhammad Haziq Mazlan
Dzaqiatul Syahira Asmapi
Nor Akmalia Husaini
Mohd Khairizal Khairuddin
Nor Hanisah Kamaruzaman
Nurul Hidayah Md Ami
Nur’Aliah Najla Abdullah

Creative & Images
Nor Akmalia Husaini
Akhmal Burhanuddin
Zulkifli Hamdan

Dalam edisi ini…

April 2019

Asean Property Award –
UDA Tawan 2 Anugerah

Sumber: Nur Khairunnisa Zolkifli

Click Here

UDA Menang Anugerah
dalam Property Insight
Prestigious Developer
Awards 2019

Sumber: Muhammad Haziq Mazlan

Click Here

UDA Sertai Fiesta
MED 2019 di MITC Melaka

Sumber: Dzaqiatul Syahira Asmapi & Nor Akmalia Husaini

Click Here

Dasar KKP Nasional 2019
Peringkat Kumpulan UDA Holdings
Berhad

Sumber: Mohd Khairizal Khairuddin

Click Here

Meneroka Juadah Istimewa
Negeri Pahang di
Ancasa Royale Pekan

Sumber: Nor Hanisah Kamaruzaman

Click Here

Royo Wong Jhowo @ Angsana
Johor Bahru Mall

Sumber: Nor Hanisah Kamaruzaman

Click Here

Perkongsian Integriti
‘Niat Penentu Keberkatan Kerja :
Hati-Hati Dengan Hati’
bersama YBhg. Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Bin Kamsah

Sumber: Nurul Hidayah Md Ami

Click Here

Aroma D’AnCasa Semarak Ramadan

Sumber: Nur’Aliah Najla Abdullah

Click Here

UDA Serah Kunci Pangsapuri Kos Rendah Kepada Pemilik

Sumber: Nor Hanisah Kamaruzaman

Click Here

UDA Cares; Enriching Life @ Seremban

Sumber: Nor Akmalia Husaini

Click Here
#UDANews

Asean Property Award – UDA Tawan 2 Anugerah

Kredit: Nur Khairunnisa Zolkifli

Pada 15 Mac 2019, UDA Holdings Berhad (UDA) telah dinobatkan sebagai Best Sub-Urban Development bagi projek Legasi Kampong Bharu pada malam gala Asean Property Award yang telah berlansung di One World Hotel, Petaling Jaya.

Majlis tersebut telah dihadiri oleh YB Puan Zuraida Kamaruddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), YBrs. Encik Hadhri Ibrahim, Naib Presiden Kanan Bahagian Projek Khas, YBrs. Puan Norrizah Nordin, Naib Presiden Kanan Bahagian Jualan dan Pemasaran Kumpulan serta kakitangan dari Bahagian Projek Khas dan Bahagian Jualan & Pemasaran Kumpulan.

UDA bukan sahaja menerima satu (1) anugerah, malah dua (2) anugerah dan anugerah tersebut adalah Innovative Developer Award – UDA Holdings Berhad (UDA).

Semoga dengan penganugerahan ini sedikit sebanyak dapat membantu menyuntik semangat kakitangan UDA dalam terus memacu UDA ke peringkat yang lebih tinggi lagi.

#UDANews

UDA Menang Anugerah dalam Property Insight Prestigious Developer Awards 2019

Kredit: Muhammad Haziq Mazlan

Pada 3 Mei 2019 yang lalu, berlangsungnya Majlis Penganugerahan Property Insight Prestigious Developers Award (PIPDA) 2019 di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur. Malam itu menyaksikan lebih 40 pemaju hartanah tempatan meraih anugerah dalam pelbagai kategori bagi pencapaian terbaik dalam sektor hartanah.

Anugerah ini menjadi penanda aras bagi pemaju hartanah tempatan untuk berusaha menjadi pemaju yang terbaik, dan sebagai majlis perayaan untuk mengiktiraf pencapaian dalam sektor hartanah walaupun ketidakpastian dalam pasaran hartanah ketika ini.

Upacara penghargaan PIPDA disokong oleh Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kehadiran YBM Senator Dato ‘Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, Timbalan Menteri Perumahan & Kerajaan Tempatan.

Acara itu juga diserikan lagi dengan kehadiran YB Tuan Haji Khalid Abdul Samad, Menteri Wilayah Persekutuan dan YBhg. Datuk K.K Chua, Pengarah Urusan dan Ketua Pengarang Property Insight.

YBhg. Datuk K.K Chua berkata PIPDA 2019 bertemakan “Redefining Excellence” telah menerima 120 pencalonan untuk 43 anugerah pembangunan. Para pemenang dipilih berdasarkan empat kriteria iaitu rekod prestasi, konsep, reka bentuk bangunan dan penciptaan nilai dan diadili oleh lima (5) pihak yang mempunyai kepakaran dalam industri termasuk YBrs. Ar. Ezumi Harzani, Presiden Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM).

 

Berikut adalah senarai anugerah yg telah dimenangi oleh UDA:

 • Best Integrated Development (North)
  Project: Gravitas, Pulau Pinang
  Penerima: YBrs. Tuan Haji Zahrin Zakaria, Pemangku Presiden / Ketua Pegawai Eksekutif UDA Holdings Berhad
 • Best Gated & Guarded Development (North)
  Project: Crescent Dew, Pulau Pinang
  Penerima: YBrs. Encik Zainudin Deni, Ketua Pegawai Operasi UDA Land (North) Sdn Bhd
 • Best Commercial Development (East Coast)
  Project: Coast Kemaman, Terengganu
  Penerima: YBrs. Encik Rosli Hassan, Ketua Pegawai Operasi UDA Land (East) Sdn Bhd
 • Best Landed Development (Southern)
  Project: Bandar Uda Utama, Johor
  Penerima: YBrs. Encik Adil Md. Noor, Ketua Pegawai Operasi UDA Land (East) Sdn Bhd
#UDANews

UDA Sertai Fiesta MED 2019 di MITC Melaka.

Kredit: Dzaqiatul Syahira Asmapi / Nor Akmalia Husaini

Kementerian Pembangunan Usahawan (MED) dengan kerjasama Kumpulan Utusan, melalui anak syarikatnya, Media House Entertainment (MHE) telah menganjurkan Fiesta MED di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) yang telah berlangsung selama tiga (3) hari bermula 26 hingga 28 April 2019.

UDA Holdings Berhad (UDA) telah dijemput untuk turut bersama-sama memeriahkan lagi fiesta tersebut bersama agensi-agensi lain di bawah MED dan usahawan tempatan serta usahawan selebriti.

YBhg. Datuk Seri Mohd. Redzuan Yusof, Menteri Pembangunan Usahawan (MED) yang baru kembali ke Tanah Air dari Sarajevo, Bosnia dan Herzegovina kerana terlibat dengan Forum Perniagaan Sarajevo (SBF) dan Karnival Halal Usahawan Malaysia (MEHC) telah merasmikan Fiesta MED 2019: Usahawan Wira Ekonomi. Beliau turut menyatakan bahawa Malaysia merupakan negara contoh dalam pembangunan ekonomi terutamanya pembangunan usahawan tempatan.

Sepanjang tiga hari Fiesta MED berlangsung, pelbagai intipati program telah diselitkan. Antaranya ialah Karaoke Terbuka, Persembahan Band dan Gusti Lengan Mr. Melaka disamping jualan pelbagai jenis produk makanan, kraftangan dan produk perniagaan dari setiap agensi yang terlibat telah disediakan di setiap gerai dan food truck.

Selain itu, satu program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) turut diadakan di Masjid Luqmanul Hakim, Sg. Petai, Melaka. UDA telah terlibat sama dengan memberikan wang sumbangan zakat berjumlah RM33,000.00 kepada 33 buah masjid di Kawasan Alor Gajah, Melaka.
Fiesta MED 2019 telah disempurnakan lagi dengan telah disempurnakan lagi dengan kehadiran Tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Utama Dr. Mohd Khalil Yaakub, Yang Dipertua Negeri Melaka ke Majlis Penutup program tersebut.

#UDANews

Kempen Menandatangan Dasar Kkp Nasional 2019 Peringkat Kumpulan UDA Holdings Berhad

Kredit: Mohd Khairizal Khairuddin

Hari Sedunia bagi Keselamatan dan Kesihatan di Tempat Kerja atau lebih sinonim dengan nama World OSH Day, disambut pada 28 April setiap tahun. Ini merupakan usaha berterusan dan komitmen Kerajaan sejajar dengan Promotional Framework for Occupational Safety and Health Convention 2006 (No.187) yang telah diratifikasikan bagi memastikan pekerja-pekerja di negara ini dilindungi sebaiknya, sepanjang mereka menjalankan tugas seharian di tempat kerja.

Bagi memantapkan lagi sistem Keselamatan dan Kesihtan Pekerjaan (KKP) di negara kita, kerajaan telah melancarkan Pelan Induk KKP 2016-2020 atau dikenali juga sebagai Occupational Safety and Health Master Plan 2020 (OSHMP 2020). OSHMP 2020 ini memberi tumpuan menerapkan nilai-nilai budaya pencegahan bagi memperkukuhkan lagi pembentukan “Budaya Kerja Selamat dan Sihat” di kalangan majikan dan pekerja.

Dasar KKP Negara ini telah dilancarkan pada 27 Februari 2019 dan Dasar ini telah ditandatangani sendiri oleh YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada 15 Januari 2019. Ini menunjukkan komitmen dan kesungguhan pemimpin negara kita dan juga kerajaan dalam meningkatkan tahap KKP di Negara kita.

Inisiatif dan program promosi berkesan terus dijalankan agar initipati Dasar KKP ini dapat dikongsikan secara terus kepada pihak majikan dan pekerja dengan lebih jelas berkenaan Dasar KKP tersebut dan tidak terhenti di situ sahaja.

Hasil daripada pelaksanaan dasar ini sebenarnya akan memandu kepada pematuhan perundangan KKP kepada semua pihak. Dalam erti kata lain, penghayatan dan pengamalan dasar ini dapat membantu pematuhan perundangan KKP yang berkaitan. Pihak UDA sentiasa serius dan komited menguatkuasakan perundangan KKP yang dipertanggungjawabkan. Jika terdapat pelanggaran perundangan.

Selain itu, para pekerja juga perlu tahu hak mereka seperti mendapatkan persekitaran kerja yang selamat dan sihat. Sebagai contoh, jika ternampak keadaan yang tidak selamat untuk menjalankan aktiviti pekerjaan mereka perlu melaporkan kepada pihak majikan agar tindakan kawalan yang bersesuaian dapat diambil. kesedaran sebegini sebenarnya yang harus ada dikalangan warga kerja UDA secara amnya.

#UDANews

Meneroka Juadah Istimewa Negeri Pahang di Ancasa Royale Pekan

Kredit: Nor Hanisah Kamaruzaman

Satu sesi temu bual eksklusif bersama Harian Metro telah dijalankan di AnCasa Royale Pekan, pada awal bulan April yang lalu.

Sesi temu bual yang memfokuskan kepada perkhidmatan dan produk yang ditawarkan AnCasa Royale Pekan itu diselaraskan oleh Unit Perhubungan Media, Bahagian Komunikasi Korporat Kumpulan (GCCD). Ia adalah salah satu inisiatif GCCD untuk meningkatkan kesedaran ramai terhadap jenama UDA dan anak syarikat.

Sesi temu bual itu dikendalikan wartawan dan jurugambar Harian Metro dari Kuala Lumpur dan menariknya, kunjungan itu adalah kali pertama mereka menjejakkan kaki ke AnCasa Royale Pekan.

Wartawan dan jurugambar berkesempatan bertemu dan menemu bual Encik Baharin Baharudin, Pengurus Besar AnCasa Royale Pekan selain turut merasai dan mendalami hidangan istimewa yang disediakan cef termasuk juadah istimewa dari Pahang seperti Opor Daging, Pais Ikan Patin dan Puding Raja.

Selepas melawat ke seluruh kawasan hotel, mereka turut dibawa melawat ke sekitar bandar Pekan dan meneroka tarikan menarik di sana seperti Muzium Sultan Abu Bakar, Muzium Masjid Sultan Abdullah, Kompleks Budaya Pulau Keladi dan Pantai Air Leleh. Ini bagi memberi peluang untuk wartawan dan jurugambar mengetengahkan tarikan sekitar bandar Pekan dan menarik lebih ramai pelancong ke Pekan dan AnCasa Royale Pekan.

Mereka turut berkesempatan menyelusuri Sungai Pahang dengan menaiki bot ‘river cruise’ serta merakam gambar AnCasa Royale Pekan yang tersergam indah dari Sungai Pahang.

Artikel tersebut telah diterbitkan pada 26 April 2019 dan GCCD telah mengedarkan 8,333 naskhah akhbar tersebut di Ibu Pejabat, seluruh rangkaian mall UDA dan rangkaian hotel UDA.

#UDANews

Royo Wong Jhowo @ Angsana Johor Bahru Mall

Kredit: Nor Hanisah Kamaruzaman

Wartawan dan jurugambar Harian Metro menemu bual Encik Imran Salleh, Ketua Pegawai Operasi Angsana Johor Bahru Mall mengenai Karnival Aidilfitri 2019 dan informasi terkini Angsana Johor Bahru Mall.

Pada 24 April 2019 yang lalu, satu sesi temu bual eksklusif bersama akhbar Harian Metro telah dijalankan di Angsana Johor Bahru Mall.

Sesi temu bual yang diselaraskan Unit Perhubungan Media, Bahagian Komunikasi Korporat Kumpulan (GCCD) dengan kerjasama Angsana Johor Bahru Mall ini adalah salah satu inisiatif GCCD bagi mengetengahkan produk serta perkhidmatan anak syarikat selain meningkatkan kesedaran ramai terhadap jenama UDA dan anak syarikat.

Pelbagai dekorasi menarik diketengahkan bertepatan dengan tema Karnival Aidilfitri 2019 bagi menarik pengunjung.

Sesi temu bual kali ini memfokuskan kepada Angsana Johor Bahru Mall yang menjadi tumpuan pengunjung di selatan tanah air dan dari Singapura. Sejak dulu, Angsana Johor Bahru Mall terkenal sebagai pusat tumpuan untuk membeli-belah khususnya di bulan Ramadan bagi pengunjung membuat persiapan sempena menyambut Hari Raya Aidilfitri.

 

 

Artikel diterbitkan pada 9 Mei 2019 di dalam akhbar Harian Metro dan GCCD mengedarkan akhbar tersebut di Ibu Pejabat, rangkaian mall UDA dan rangkaian hotel UDA.

Antara topik yang diketengahkan semasa sesi temu bual adalah Karnival Aidilfitri 2019 dan wartawan serta jurugambar turut berkesempatan bertemu Encik Imran Salleh, Ketua Pegawai Operasi Angsana Johor Bahru Mall.

Artikel telah diterbitkan dalam akhbar Harian Metro pada 9 Mei 2019 dan GCCD turut mengedarkan 8,333 naskhah akhbar tersebut di Ibu Pejabat, seluruh rangkaian mall UDA dan rangkaian hotel UDA.

Selepas menemu bual Encik Imran, wartawan dan jurugambar turut dibawa melawat ke gerai-gerai jualan Karnival Aidilfitri 2019 dan ke sekitar Angsana Johor Bahru Mall.

Tahun ini, Angsana Johor Bahru Mall mengetengahkan tema unik iaitu ‘Royo Wong Jhowo’ yang bermaksud Raya Orang Jawa yang cukup dekat dengan rakyat negeri Johor. Pelbagai promosi, aktiviti serta persembahan menarik sepanjang bulan Ramadan turut dikongsi semasa sesi temu bual.

Menjangkakan kunjungan lebih 4 juta pengunjung, tahun ini Angsana Johor Bahru Mall menampilkan 500 gerai jualan sempena Karnival Aidilfitri 2019. Pusat beli-belah itu turut menampilkan beberapa penyewa tetap baharu seperti Parkson, Hero Supermarket dan Bandoru.

#UDANews

Perkongsian Integriti ‘Niat Penentu Keberkatan Kerja : Hati-Hati Dengan Hati’ bersama YBhg. Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Bin Kamsah

Kredit: Nurul Hidayah Md Ami

Unit Integriti telah mengadakan satu program Perkongsian integriti yang bertajuk Niat Penentu Keberkatan Kerja : Hati-Hati Dengan Hati’ pada pada 3 Mei 2019 dengan objektif memupuk kesedaran dalam memperbetulkan niat terutamanya ketika mencari rezeki.

Ceramah telah disempurnakan oleh YBhg. Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Bin Kamsah (DMFK) bertempat di Dewan Serbaguna Tingkat 9, Kompleks Pertama.
Penganjuran program ini merupakan sebahagian daripada inisiatif Unit Integriti untuk meningkatkan budaya integriti dan beretika dalam kalangan warga kerja UDA.

Melalui sesi ceramah ini, para jemputan telah didedahkan dengan kepentingan menetapkan niat demi memperolehi keberkatan dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan. Antara lain yang telah dikongsikan adalah praktis terbaik dalam pengurusan diri mengikut syariat Islam, tips kekeluargaan sunnah dan amalan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keimananan sejajar dengan kedatangan bulan Ramadhan.

Turut hadir memberi sokongan terhadap program ini adalah Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Pembangunan Hartanah iaitu YBrs. Tuan Haji Noor Azmi Salleh, Ketua-Ketua Bahagian serta kakitangan di Ibu Pejabat dan anak syarikat.

#UDANews

Aroma D’AnCasa Semarak Ramadan

Kredit: Nur’Aliah Najla Abdullah

Rangkaian Hotel AnCasa seluruh Malaysia berkongsi kecerian dalam menyambut bulan Ramadan Al Mubarak yang mulia bersama institusi-institusi terpilih dari setiap daerah yang disambut melalui program “Indahnya Ramadan, Indahnya Syawal” dan sekali gus melancarkan Bufet Ramadan 2019.

Program ini merupakan acara tahunan bagi ketiga – tiga rangkaian hotel AnCasa iaitu AnCasa Hotel & Spa Kuala Lumpur, AnCasa Residences Port Dickson dan AnCasa Royale Pekan, Pahang dengan tujuan untuk mengeratkan ukhwah yang sedia terjalin diantara pelanggan setia hotel serta penduduk setempat di Kawasan Kuala Lumpur, Port Dickson dan Pekan.

AnCasa Hotel & Spa Kuala Lumpur menjemput anak-anak dari Pusat Jagaan Kasih Murni untuk berbuka puasa di majlis pelancaran Bufet Ramadan pada 7 Mei 2019. Ancasa Residences Port Dickson pula mengundang anak-anak dari Yayasan Anak Yatim Islam manakala Ancasa Royale Pekan, Pahang pula telah menjemput para pelajar dari Maahad Tahfiz Tok Montok.

Acara bagi setiap majlis tersebut adalah membawa para penerima sumbangan membeli belah bagi persiapan hari raya dan sumbangan duit raya sebanyak RM50 setiap seorang sebagai tanda keprihatinan pihak UDA dalam menunaikan tanggungjawab kepada masyarakat setempat.

Barisan Pengurusan Kanan UDA telah sudi menghadirkan diri ke majlis – majlis tersebut sekali gus memeriahkan lagi suasana dalam menyambut bulan ramadan yang mulia ini.

#UDANews

UDA Serah Kunci Pangsapuri Kos Rendah Kepada Pemilik

Kredit: Nor Hanisah Kamaruzaman

Pada 28 April 2019 yang lalu, UDA Holdings Berhad (UDA) menerusi anak syarikat UDA Land (North) Sdn Bhd telah menganjurkan satu majlis iaitu ‘Majlis Penyerahan Kunci Pangsapuri Seri Serdang’ bertempat di Perkarangan Pangsapuri Seri Serdang di Bertam, Kepala Batas, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang.

Majlis diadakan bertujuan menyerahkan kunci serta cenderahati kepada pemilik kediaman pangsapuri tersebut yang sudah sedia diduduki.
Majlis Penyerahan Kunci telah disempurnakan oleh YB Dato’ Ir. Haji Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman, Timbalan Ketua Menteri 1 dan diiringi YBhg. Tuan Haji Noor Azmi Salleh, Ketua Pegawai Operasi Pembangunan Hartanah Kumpulan UDA dan YBrs. Encik Zainudin Deni, Ketua Pegawai Operasi, UDA Land (North) Sdn Bhd.

Pangsapuri Seri Serdang adalah salah satu perumahan kos rendah yang dibangunkan oleh UDA Land (North) Sdn Bhd pada Mac 2017 dan telah siap sepenuhnya pada Mac 2019.

Berkeluasan 1.03 ekar, pangsapuri berkenaan merangkumi satu (1) blok pangsapuri tujuh (7) tingkat dan 80 unit kediaman dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM3.36 juta.

Pangsapuri Seri Serdang dibuka untuk jualan kepada kelompok B40 (golongan berpendapatan rendah) dengan harga RM42,000.00 dan senarai pembeli telah diluluskan oleh Pejabat Setiausaha Negeri Pulau Pinang (SUK).

#UDACares

UDA Cares; Enriching Life @ Seremban

Kredit: Nor Akmalia Husaini

UDA Holdings Berhad (UDA) dengan kerjasama UDA Mall Sdn Bhd telah menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di kawasan berdekatan Angsana Seremban.

Penyerahan wang zakat korporat telah dijalankan pada 2 Mei 2019. Turut hadir bagi menyempurnakan penyerahan wang zakat korporat ialah YBhg. Datuk Ahmad Tajuddin Mohamed, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Pengurusan Aset, En. Mohd Nazri Jamiran, Ketua Bahagian Operasi Bahagian Mall.

Bagi tahun 2019, UDA telah melaksanakan program UDA Cares; Enriching Life ke bahagian Utara dan Pantai Timur pada bulan Januari dan Februari yang lalu. Ini merupakan program kali ke -3 di bawah slot UDA Cares; Enriching Life. Menjurus ke kawasan sekitar Angsana Seremban, salah sebuah pusat beli-belah di bawah naungan UDA, tiga buah institusi telah dipilih dapat pemberian wang zakat korporat pada kali ini.

Setiap institusi telah menerima wang sumbangan sebanyak RM10,000.00. Mereka terdiri daripada Sekolah Kebangsaa King George V, Pertubuhan Anak Yatim Al-Khair dan Pertubuhan Anak Yatim Darul Aminan.

Semoga dengan pemberian wang sumbangan ini sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban kos tanggungan kepada setiap institusi.

Motivational Quote